Vriend wil rustig aan doen of ruimte? Dit bedoelt hij.

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 3 december 2015 - Laatst gewijzigd op 4 januari 2022

Laatst kreeg ik een interessante vraag in de inbox:

“Mijn vriend zegt dat hij het rustiger aan wil doen, wat betekent dit precies?”

Ik begrijp dat dit voor flink wat verwarring kan zorgen, want wat bedoelt een man als hij zegt dat hij het rustiger aan wil doen?

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen leg ik je hieronder uit wat het betekent wanneer je vriend zegt dat hij het rustiger aan wil doen.

In dit artikel geef ik je de vijf meest voorkomende redenen waarom een man het rustig aan wil doen of waarom hij (meer) ruimte wil. De ene reden is wat minder leuk dan de andere, maar je weet dan in ieder geval waar je aan toe bent.

Maar voor je verder gaat. Bekijk eerst onderstaande video:


Reden 1: Een man heeft tijd voor zichzelf nodig

Vriend wil tijd alleen

Om misverstanden te voorkomen, dit betekent niet per se dat:

 • Hij je niet leuk vindt.
 • Of dat hij niet van je houdt.

Nee.

Dit betekent simpelweg dat hij meer tijd in zijn eentje door wilt brengen.

Misschien is dit wat moeilijk te begrijpen voor je, maar mannen hebben nu eenmaal tijd voor zichzelf nodig.

Zo blijkt uit een onderzoek waaraan 2000 Britse mannen meededen, dat 85% aangeeft dat ze tijd voor zichzelf nodig hebben. Dit wordt ook heel toepasselijk “man-time” genoemd.

Als hij ruimte wil op momenten dat het even wat minder gaat zorgt bij veel vrouwen voor verwarring. Want:

“Als er wat aan de hand is dan wil je er toch over praten?”

En dit is weer zo’n dingetje waarin mannen heel erg van vrouwen verschillen. Vrouwen willen in het algemeen over hun problemen praten. En mannen? Mannen trekken zich liever eventjes terug, zodat ze het zelf kunnen oplossen (of in ieder geval kunnen proberen). Mannen zien communicatie niet als een middel om problemen op te lossen.

Oftewel, geen reden voor paniek in dit geval.

Meer lezen? Mannen leren begrijpen is ontzettend waardevol, om die reden deel ik in dit artikel 10 geheimen die mannen je nooit zullen vertellen.


Reden 2: Hij wil ‘ruimte’ omdat hij iemand anders heeft gevonden

Je man of vriend ruimte gevenMannen gedragen zich het liefst heel stoer en zelfverzekerd.

Maar diep van binnen zijn niet alle mannen de persoon die zie naar de buitenwereld laten zien.
En dit vertaalt zich soms in dingen die mannen zeggen om je niet pijn te doen:
Ze durven de confrontatie niet aan.
Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze iemand anders hebben gevonden.

Wanneer hij rust wil of het rustig aan wil doen kan het betekenen dat hij iemand anders heeft ontmoet die hij (wellicht) leuk vindt.
Alleen durft hij je dit gewoon niet te vertellen.
De vraag is….wat doe je nu?

Het doet pijn…maar het moet

Laat hem gaan

Er is maar één ding wat je echt kan doen:
Hem laten gaan.
Je kan kinderen forceren om hun spruitjes op te eten. Je kan een man forceren om toch de hond uit te laten. Maar wat je niet gaat lukken is een relatie met iemand forceren die liever bij iemand anders is.
Maakt diegene de juist keuze?
Dat weet niemand.
Maar een relatie hebben met een man die liever bij een andere vrouw is, is ook niet ideaal.
Elke ‘ik houd van je ‘ die uit zijn mond zal komen is een leuke.
Oplossing?
Ga zitten en kom erachter of er daadwerkelijk een andere dame in het spel is.
Is dit het geval?
Ga dan gewoon uit elkaar.
Of probeer nog een tijdelijke open relatie als je daar zelf behoefte aan hebt.

Maar als hij al iemand anders achter je rug om heeft gevonden, is het nog maar de vraag of je zo’n man nog kan vertrouwen.
Mijn advies is daarom ook er een punt achter te zetten in dit geval. Maar vergeet niet dat het niet altijd hier aan hoeft te liggen.


Reden 3: Hij twijfelt over de relatie

Hij twijfelt over de relatie

Juist, deze is wat minder leuk. Maar als het al een tijdje niet zo goed gaat in de relatie dan kan het zijn dat hij twijfelt aan de relatie.

Hij vraagt zich waarschijnlijk af of jij wel degene bent met wie hij oud en gelukkig kan worden.

En laten we eerlijk zijn, dit is en blijft een lastige keuze…

Instinctief wil je dit onmiddellijk proberen op te lossen. Je denkt dat hij niet inziet hoe goed jullie bij elkaar passen. Je wilt er met hem over praten, zodat hij dit ook inziet, toch?

Hoe moeilijk het ook is, doe dit niet. Je partner wil ruimte en dat is niet voor niks.

Wanneer de relatie niet zo goed gaat en hij je vertelt dat hij wat meer ruimte nodig heeft. Geef hem die ruimte. Geef hem de tijd om je te missen, laat hem er zelf achter komen of hij wel of niet bij je wil blijven.

Dit is simpelweg de beste manier en vergroot de kans dat jullie relatie standhoud.

Meer lezen? In dit artikel geef ik je mijn 13 beste tips om je relatie met elkaar te verbeteren.


Reden 4: Hij wil ruimte omdat het (voor zijn gevoel) te snel gaat.

Het gaat te snel voor hemJullie zijn beide hartstikke verliefd en brengen veel tijd door samen. Dan plots schiet hij in de paniek. Jij begrijpt er helemaal niets van, jullie hadden het toch zo leuk samen?

Dit is voor veel vrouwen verwarrend.

Want waarom zou hij het rustiger aan willen op het moment dat jullie het zo leuk hebben samen?

Dit zie je vaak gebeuren in een korte relatie, jullie zijn beide smoorverliefd en het is helemaal te gek. Voor jullie het weten is het maanden later en zien jullie elkaar meerdere keren per week.

Juist, in (relatief) korte tijd is er een relatie ontstaan.

Als hij dit op een bepaald moment realiseert dan kan het zijn dat dit gevoel hem overvalt. Dan wil hij het plotseling ineens rustiger aan doen. Het gaat voor zijn gevoel allemaal net iets te snel. Als gevolg treden er wat bindingsangst verschijnselen op.

Dit is niet erg.

Maar hij heeft simpelweg wat tijd voor zichzelf nodig om de dingen in perspectief te plaatsen, als je jouw vriend die tijd gunt dan is er niks aan de hand.

Meer lezen? Als je hem de tijd hebt gegeven en hij vindt het nog steeds lastig, dan kan het zijn dat hij last heeft bindingsangst. In dit artikel ontdek je wat je in dit geval kunt doen.


Reden 5: Vriend wil rustig aan doen omdat hij je niet (meer) leuk vindt

Hij wil wegDit is de minst leuke om te horen.

Maar als je vriend zegt dat hij het rustiger aan wil doen terwijl jullie al lang een relatie hebben dan betekent het meestal iets anders.

Hij wil het rustiger aan doen omdat hij je niet meer leuk vindt.
Sommige dingen gebeuren nu eenmaal die jij niet had kunnen overzien.
En het probleem is dat hij ook niet had verwacht dat hij je niet (meer) leuk zal vinden.
Het probleem is dat je al samen bent.
Maar hij wil ‘weg’.
Tegelijkertijd durft hij je niet te kwetsen omdat je nu eenmaal een emotionele band hebt.

Dus krijg je excuusjes als:

 • Hij wil ruimte
 • Hij wil rust
 • Hij wil alles op een rijtje zetten

Vraag je eens het volgende af:

Heeft een man juist niet de tijd van zijn leven als hij met zijn ‘ware’ is?

Dan heeft hij juist alle ruimte en rust die hij nodig heeft.

Wat ik probeer te zeggen is dat het een excuus is van mannen om je te vertellen dat ze liever met iemand anders zijn op dat moment.

Maar dat hoeft niet erg te zijn. Als je tip hieronder volgt is er namelijk een grote kans dat het nog weer goed komt.


“Nog één belangrijk dingetje voordat je weer verder gaat.”

Als je in deze situatie zit dan is nog niet alles verloren. Er is namelijk een manier waarmee je er voor kan zorgen dat een man weer opnieuw verliefd op je wordt.

Dit is een simpel trucje wat ik “het mannengeheim” noem. Als je benieuwd bent naar wat het is, meld je dan hieronder aan. Dan stuur ik het direct – gratis – naar je toe en kun je voorkomen dat je ooit weer in deze rotssituatie terecht komt.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

5 Reacties

 • Hij wilt ruimte omdat het te snel ging, maar hij blijft wel contact met mij opnemen. Wat betekend dat dan?

 • Hij is afgestudeerd en weet nog niet wat hij wilt doen,krijgt druk van thuis en alles werd hem teveel. Dan stuurde hij mij dat hij momenteel alleen wilt zijn. En zichzelf niet is en voelt. Hij zet momenteel een punt achter de relatie en hij zei ook dat het een periode is tot hij hieruit komt. Een paar dagen later hebben we elkaar gezien maar kon hij mn vragen niet beantwoorden of het goedkomt of niet. Hij mist mij wel en houdt van mij maar wilt alleen zijn en zn problemen oplossen. En ik weet niet wat ik moet doen. Ik lees telkens je artikel over als het uit is maar het is niet dat hij weg is gegaan omdat het niet meer ging of niet van me houdt. Dus hoe pak ik deze situatie aan? Het is nog maar een paar dagen geleden dat ik hem heb gezien en horen elkaar nog via sms. Hij vroeg hoe het met me ging toen ik niet meer stuurde en dan heb ik zelf eens gestuurd twee dagen later.. dus hij negeert mij ook niet ofzo. Hij wou tot zichzelf komen zei hij ook.

  • hoi,

   Ik kwam op dit forum terecht omdat ik als man momenteel met hetzelfde aan het dealen ben en ik graag wil weten hoe dit opgevat wordt door jullie. Ik kan niet zeggen dat ik een perfect kloppend antwoord heb maar misschien dat ik je n beetje kan helpen. Als man vind ik het geweldig als mijn vriendin gelukkig is en daar heb ik alles voor over. Zoveel dat het haar ging benauwen en onze relatie een tijdje stopte. in deze tijd kon ik haar natuurlijk niet uit mijn hoofd krijgen. We kwamen uiteindelijk weer bij elkaar en daar ben ik enorm dankbaar voor. Maar omdat ik er altijd naar heb gestreefd dat zij gelukkig was ben ik ook aan mezelf voorbij gegaan. Ik denk soms ook wel eens moet ik niet wat tijd voor mezelf nemen om alles even op een rijtje te zetten? In jouw geval heeft hij gezegd dat hij tijd voor zichzelf wil en laat hij nog steeds wat van zich horen en is hij begaan met je. Als ik me in hem zou verplaatsen zou ik me kunnen voorstellen dat hij een beetje op zoek is naar de antwoorden op: wie ben ik ook alweer, waar sta ik voor en wat is mijn mening? iets waar wij mannen waarde aan hechten. Hiervoor is t best handig als je in een neutrale omgeving bent zonder dat er iemand is die je daarin sterk beinvloedt want het mag duidelijk zijn dat hij nog steeds een zwak voor je heeft.

   grtjs

 • Hoi,

  Ik ben op deze blog terecht gekomen omdat ik mij nu in deze situatie bevind.
  Mijn vriend (nu een maand) wil meer ruimte om na te denken en dingen te verwerken.
  Ik ken mijn vriend al vier jaar en we hebben toen een relatie gehad van 2 jaar. Nu hebben we elkaar weer helemaal terug gevonden en we zijn nooit met nare herinneringen uit elkaar gegaan. Nu is de situatie nogal raar verlopen. Hij had nog een relatie met een ander toen wij voor de eerste keer weer afspreken. Gewoon met de intentie als vrienden. Niet wetende dat het zo goed zou voelen en we weer een relatie zouden krijgen. Hij heeft het met haar uitgemaakt en heeft met haar een relatie gehad van 1,5 week. Vrij snel kregen wij weer een relatie en we hebben heel goed besproken of het niet te snel was en het wel 100% goed voelde. Vandaag kreeg ik van hem te horen dat hij even tijd en ruimte nodig had om zijn hoofd leeg te maken en dingetjes te verwerken. Nou heel begrijpelijk eigenlijk na alles wat er is gebeurd. Maar pfoe ik wil hem niet ’t kwijt, het is echt de liefde van m’n leven (heel overdreven en klef klinkt het) maar het is zo. En ik ben dat ook voor hem. Dat weet ik. Alleen wat moet ik nu, hoelang moet ik hem de ruimte geven. Nogmaals ik wil verder samen met hem voor altijd. En dat zegt hij ook tegen mij

 • Haai, ik heb wat advies nodig.

  Eerste date met een man gehad was super leuk goede klik en er werdt veel geflirt van zijn kant.

  Nou bleek dat de man 40 is inplaats 36 een andere naam heeft dan wat ik dacht. Opzich oke ik kan daar over heen stappen. Maar nu ik heb hem ermee geconfronteerd, hij ging erbij halen dat ik van hem verwacht dat die mij elke dag moet appen wat dus niet waar is, vrijdag avond kreeg ik een app zit met mijn vrienden in de kroeg, terug gestuurd veel plezier fijne avond.

  Volgende dag vroeg ik of die drukke dag had ik kreeg reactie heb mijn zoon. Weer gereageert met geniet van jullie tijd samen. En gevraagd of we binnenkort konden bellen over de date.

  Nu wil hij het laten bezinken omdat er nog al veel gaande is?
  1 wat heb ik in zijn ogen nu niet goed gedaan?

  2 hoe lang heeft een man tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen.

  3 hoe krijg ik hem zo dat die echt met mij verder wil daten

  Ik laat hem na het laatste bericht maar even gaan. Nu 4 dagen radio stilte

  Groetjes

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend