De Top 11 Redenen Waarom Mannen Vrouwen Niet Begrijpen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 4 januari 2016 - Laatst gewijzigd op 22 maart 2023Waarom mannen vrouwen niet begrijpen

waarom-mannen-vrouwen-niet-begrijpen“Waarom begrijpen mannen vrouwen nooit?”

Het is zo’n heerlijke vraag. Vaak wordt hij geuit met een scheutje frustratie, een paar korreltjes irritatie en in een jasje van vermoeidheid.

Het lijk soms alsof mannen totaal niet begrijpen wat je wilt zeggen. Het lijkt alsof wij mannen niet weten wat je nodig hebt, of dat wanneer je boos bent, we niet eens begrijpen waarom je precies boos bent.

Ook begrijpen mannen niet wat jij belangrijk vindt, of waarom je de dingen doet die je doet.

Hierdoor kan het soms lijken alsof mannen je niet begrijpen.

Als je dat denkt…

…dan heb je helemaal gelijk.

In dit artikel leg ik je uit waarom mannen je nooit begrijpen. Zodat je niet alleen snapt waarom wij mannen zo dom zijn, maar dat je ook handvaten krijgt om tot ons emotioneel gebrekkige brein door te dringen.


1. Mannen communiceren op een andere manier

Het zal je vast niet verbazen dat goede communicatie belangrijk is in een relatie.

Maar een van de grootste redenen dat mannen vrouwen niet begrijpen (en andersom hetzelfde) is omdat mannen en vrouwen op een andere manier communiceren.

Kijk maar:

 

 • Voor mannen is communicatie een manier om informatie uit te wisselen, het is dan ook een manier van communiceren die gebaseerd is op feitjes.
 • Voor vrouwen is communicatie een manier om een connectie te maken of een onderlinge band te versterken, en soms is het voor vrouwen gewoon heel erg fijn om over iets te praten wat ze hebben meegemaakt.

Vrouwen verwerken nou eenmaal heel veel dingen extern door er met andere mensen over te praten.

Mannen doen precies het tegenovergestelde, wanneer de crisis losbarst dan trekt een man zich terug en zal hij heel erg gaan lopen nadenken… om vervolgens het probleem in zijn eentje proberen te fixen.

Of dit de meest gezonde manier is om een probleem op te lossen dat laat ik even in het midden, maar waar het op neer komt…

Waarom begrijpt hij me niet?

Tussen de manier waarop mannen en vrouwen communiceren zit zo’n groot verschil dat het wel lijkt of we van totaal verschillende planeten komen.

… En dat is waar het vaak mis gaat tussen mannen en vrouwen.

Stel dat jij hem een heel verhaal vertelt over wat je die dag is overkomen, dan denkt een man dat jij hem een feitje probeert te geven en dat jij een feitje van hem terug wil.

Dus op het moment dat jij hem uitgebreid vertelt over de ruzie die je die dag met een vriendin had, dan geef je hem zo’n onwillekeurige samenhang aan feitjes dat hij niet weet wat hij daarmee aanmoet.

Het idee dat jij gewoon met hem zou praten om iets te verwerken dat komt geen eens in hem op.

Dat is een hele belangrijke reden waarom mannen vrouwen niet begrijpen.


2. Een man benadert problemen anders

problemenHoewel mannen en vrouwen beide problemen willen oplossen (duh) verschilt de manier waarop we dit aanpakken ENORM.

Kijk:

 • Voor een man maakt het niet heel veel uit hoe het probleem wordt opgelost, zolang het maar word opgelost.
 • Voor een vrouw maakt het niet heel veel uit of het probleem wordt opgelost, maar het gaat veel meer om de manier waarop een probleem wordt opgelost.

Zoals je ziet zit er een groot verschil tussen hoe mannen en vrouwen problemen benaderen.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat veel conflicten in een relatie ontstaan omdat de manier waarop mannen en vrouwen problemen oplossen zo verschillend is.

Dit zorgt vaak voor verwarring en het: “hij begrijpt me niet gevoel.

En dan nog iets…


3. Mannen lossen problemen op een andere manier op

praat er minder overWe hadden het er net al even over (reden #2) dat mannen problemen op een andere manier benaderen..

Nou is het zo dat vrouwen het liefst over hun problemen praten en mannen het liefst hun problemen zelf proberen op te lossen.

Dit is waarom vrouwen graag de discussie aangaan (met de goede intenties om een probleem op te lossen) en waarom mannen een hekel hebben aan discussies.

… En hier ontstaat vaak een conflict.

Want als er iets gebeurd dan wil een vrouw daar graag over praten, terwijl een man dit juist niet wil.

Dus stel dat er iets kleins en onbenulligs gebeurd en jij het hier met hem over wil hebben, dan heeft hij zoiets van:

“Waarom valt ze me altijd lastig met dit soort kleine onbenullige dingetjes?”

Het feit dat jij dit goed bedoeld dat komt niet in hem op, hij ziet elke poging om een discussie met hem aan te gaan (tenzij het echt belangrijk is) als gezeur.


4. Mannen zijn slecht in het lezen van emoties

subtiele communicatieDit is iets wat veel vrouwen al lang wisten en waar veel mannen op de pijnlijke manier zijn achtergekomen.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mannen het moeilijk vinden om de emoties van een vrouw af te lezen.

Nou is dat op zich geen probleem, het is gewoon iets waar vrouwen veel beter in zijn dan mannen;)

Maar het probleem ontstaat op het moment dat jij je boos of verdrietig voelt en er blindelings vanuit gaat dat hij dit van je af kan lezen.

Dus als hij het niet onmiddellijk ziet wanneer je boos of verdrietig bent dan is dat niet omdat hij je niet begrijpt (iets wat veel vrouwen denken), maar omdat hij dit soort dingen moeilijk van een vrouw af kan lezen.


5. Jij zegt: “Hij begrijpt mij nooit”, maar hij begrijpt je en is het er niet mee eens.

genantLaatst nog had een vriend ruzie met zijn vriendin, ze zaten me z’n tweeën aan tafel en ze hadden ruzie over een knullig huishoudelijk taakje wat hij nooit opknapte.

Wat dat huishoudelijke taakje precies was laat ik even in het midden, maar waar het op neer kwam was dat mijn vriend dat hele huishoudelijke taakje niet nodig vond.

In zo’n situatie denkt een vrouw vaak dat haar man haar niet begrijpt.

Maar in werkelijkheid was mijn vriend het er gewoon niet mee eens.

En ik wil geen partij kiezen, want beide hadden steekhoudende argumenten en beide hadden op hun manier gelijk. Maar hij was het simpelweg niet met haar eens.

Dit is…

Waarom vrouwen denken dat mannen hun niet begrijpen

Heel vaak zie je in een discussie tussen mannen en vrouwen dat wanneer een vrouw zegt: “Hij begrijpt me niet”, dat hij je wel begrijpt, maar dat hij het er gewoonweg niet mee eens is.

Omdat het vanuit jouw oogpunt altijd bijna onmogelijk is om aan te nemen dat iemand het anders niet met je eens is, ga je er vanuit dat hij je niet begrijpt. Als hij je zou begrijpen dan zou hij het immers wel met je eens zijn toch?

Ehm…. Nee. Sorry.

(Mannen zijn overigens net zo schuldig aan deze denkfout als vrouwen. Ook mannen denken vaak dat ze niet begrepen worden als iemand anders het oneens is)

Vaak zie je voor jezelf dat het heel lastig is om je voor te stellen dat iemand het niet met je eens is. Dus denk je maar:

“Hij begrijpt me niet.”

Probeer dus altijd te achterhalen of een man je niet begrijpt of dat hij het simpelweg niet met je eens is.


6. Mannen spelen oorlogje en voetbal

Mannen spelenHet zal je vast niet zijn ontgaan dat jongetjes op de basisschool hele andere spelletjes spelen dan dat meisjes doen.

Zo spelen de jongens spelletjes waarbij competitie en hiërarchie een rol spelen, vrouwen spelen spelletjes waarmee de onderlinge band versterkt wordt.

Hoewel deze manier van spelen misschien onschuldig lijkt zegt het een hoop over de manier waarop mannen en vrouwen van elkaar verschillen:

 • Mannen zijn competitief ingesteld en prestatiegericht.
 • Vrouwen zijn richten zich meer op het onderhouden en versterken van relaties.

Kortom, mannen en vrouwen vinden verschillende dingen belangrijk.

Zo is het voor jou veel belangrijker om de banden met de mensen om je heen te onderhouden dan dat het is om boven aan de maatschappelijke ladder te komen staan.

Veel mannen begrijpen dit verschil tussen mannen en vrouwen niet, dat is waarom hij zich er dood aan kan ergeren wanneer je urenlang aan de telefoon zit.


7. Mannen zien niet zoveel verbanden als een vrouw

verschil mannen vrouwen hersenenEen man heeft tot 10 keer toe minder witte hersenmassa, dat is het gedeelte in je hoofd wat ervoor zorgt dat je verbindingen tussen dingen maakt.

Zo zie jij bijvoorbeeld een verband tussen de verjaardag die hij een jaar gelden vergeten was en het grasmaaien wat hij vandaag vergeten is.

Een man ziet die verbanden simpelweg NIET.

Dus als je met een man wil communiceren of zijn gedrag wil veranderen, dan heeft hij hele duidelijke en simpele instructies nodig die hij op kan volgen.

… Want geloof het of niet, iedere man wil zijn vriendin gelukkig maken. Iedere man wil simpelweg de beste vriend zijn, dat zit in ons…

Maar zonder hele simpele en duidelijke instructies begrijpen we er geen snars van, mannen zijn nou eenmaal lang niet zo goed in het aanvoelen van wat jij denkt.

Voorkom dat je in deze valkuil stapt

Kennis is machtEen van de grootste fouten die vrouwen maken is denken dat mannen wel aan zullen voelen wat zij denkt.

Vrouwen overschatten dit vermogen van een man ALTIJD.

Mannen zijn er simpelweg niet zo goed in (als vrouwen) om aan te voelen wat een persoon denkt of wil.

We hebben gewoon hele duidelijke en simpele instructies nodig.

(het liefst met zo min mogelijk woorden en randzaken)

En pas dan weten we wat er van ons verwacht wordt en kunnen we ons gedrag veranderen.


8. Mannen hebben niet die ene periode in de maand

Oeps

Nou zal dit vast geen schokkend nieuws voor je zijn (zowel, dan is het tijd voor je ex-biologieleraar om met pensioen te gaan), maar mannen menstrueren niet.

De meeste mannen hebben geen idee wat er in die periode van de maand gebeurt.

…We zien jou menstruatie als een soort van Voldemort (als je niet weet wie dat is, zoek een leven). We weten dat ie er is, maar kiezen ervoor om het bestaan er van te ontkennen.

Bovenal hebben we geen flauw idee hoe dit jou kan beïnvloeden.

Dus stel dat dit een ondraaglijke tijd voor je is en dit zich vertaalt in chagrijnig zijn en een verhoogde eetlust.

Dan zal menig man denken dat je je aanstelt (wat natuurlijk niet zo is).

Oftewel, mannen weten niet wat je op die moment doorgaat. Dit is dan ook een belangrijke reden van waarom mannen vrouwen niet begrijpen en het is er één die voor veel irritaties kan zorgen;)


9. Mannen ondergaan een ander soort sociale druk dan vrouwen

Alhoewel dit sinds de opkomst van het feminisme heel erg aan het veranderen is, dit speelt nog steeds een grote rol bij het feit dat mannen vrouwen niet begrijpen.

Waarom?

Vrouwen krijgen op jonge leeftijd al te maken met sociale druk die bepaald hoe vrouwen zich “moeten” gedragen.

… Doe je dit niet?

Dan krijg je onmiddellijk een slechte naam in je sociale omgeving.

Mannen ondergaan simpelweg een hele andere soort sociale druk die in hun voordeel is.

Zo is een man die met meerdere vrouwen het bed deelt een player (iets wat door mede mannen als cool wordt gezien), en wanneer een vrouw met meerdere mannen (op een avond) zoent dan is ze gelijk een slet.

Deze sociale druk zorgt ervoor dat vrouwen zich op een bepaalde (sociaal geaccepteerde) manier gedragen die mannen vaak niet begrijpen.


10. Mannen gaan anders om met hun emoties

emotiesHeel vaak zeggen mensen dat vrouwen veel emotioneler zijn dan mannen. Dat is niet waar. Mannen zijn minstens net zo emotioneel als vrouwen dat zijn.

Nou is het zo dat mannen vaak hun emoties opkroppen, of dat gezond is dat laat ik even in het midden. Maar het is nu eenmaal zo

Waar het omgaat is dat mannen en vrouwen anders met hun emoties omgaan, want wanneer het allemaal even teveel wordt, dan:

 

 • Zijn mannen meer geneigd om in woede uit te barsten.

En:

 • Zijn vrouwen meer geneigd om er met anderen (in tranen) over te praten.

Geen van beide is goed of slecht, het is gewoon zoals het is.

Maar dit is vaak waarom mannen vrouwen niet begrijpen wanneer je iets moet verwerken.  Een man begrijpt namelijk vaak niet dat jij op een andere manier omgaat met je emoties.


11. Mannen nemen afwijzingen (te) persoonlijk

AfwijzingNou kan een man er nog zo zelfverzekerd uitzien dat zelfs James Bond ervan op zal kijken, maar de kans is groot dat er diep van binnen een onzeker jochie verscholen zit.

Het is dan ook zo’n typisch mannen trekje om afwijzingen persoonlijk te nemen.

Wanneer jij bijvoorbeeld wordt aangesproken tijdens het uitgaan en hem afwijst (omdat je bijvoorbeeld een girls night out hebt) dan neemt hij deze afwijzing persoonlijk.

Dit is gelijk een aanslag op zijn ego.

Zelfs wanneer je in een relatie zit en een keertje geen seks met hem wilt (omdat je heel erg moe bent) dan is de kans groot dat hij deze “afwijzing” persoonlijk neemt.

Mannen begrijpen simpelweg niet dat er 1001 redenen zijn waarom je op dat moment iets niet wil. Egoïstisch (en onzeker) als wij mannen zijn denken we onmiddellijk dat het aan ons ligt.

Dit is een hele belangrijke reden waarom mannen vrouwen niet begrijpen.


Wil jij leren hoe je echt tot hem doordringt?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om echt tot een man door te dringen. Iedere man heeft namelijk een bepaalde behoefte die hem voor een vrouw laat kiezen.

Deze behoefte is biologisch bepaald en is bij iedere man hetzelfde. Wanneer jij leert om deze te vervullen dan raakt hij verslaafd aan je en doet hij alles om het je naar de zin te maken.

Niet alleen zal hij hierdoor (weer) verliefd op je worden. Je zal nu ook beter met hem kunnen communiceren dan hij ooit kon met een andere vrouw. Het is een simpel trucje, maar enorm krachtig wanneer je het toepast.

Het is te gevoelig om het hier op de pagina te zetten. Maar wanneer je jezelf hieronder – gratis – aanmeldt, stuur ik het direct naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

6 Reacties

 • Caroline schreef:

  Ik ben heel benieuwd wat je trucje is om beter met mannen te communiceren en hij verslaafd aan je wordt.

 • Simone schreef:

  waarom moet een man verslaafd aan je raken, dan gaat de essentie van liefde voorbij lijkt mij. Want wat is dan nog echt vanuit het hart. Een man moet van je houden zoals je bent, en een vrouw zoals je man is. Acceptatie lijkt mij hier toch een voorwaarde of zie ik dat verkeerd???
  Tuurlijk is het fijn als alles gaat zoals het dient te gaan, maar zo is het leven niet, het echte leven omvat meer dan een man alleen maar verslaafd aan een vrouw maken.
  Wij vrouwen hoeven niet afhankelijk te zijn van een man en omgekeerd ook niet.
  Als een man vreemd wil zal hij toch vreemd gaan, ondanks al je truks misschien dat het wat langer zal duren, maar hij zal het doen en iemand die je accepteert zoals je bent en daar het beste van kan maken samen, door bergen en dalen gaat. Zij dat niet diegene die uit volle liefde met elkaar het leven zijn aangegaan:))) let wel ik zeg niet dat je truks niet werken of niet goed zouden zijn, ik vraag mij alleen af of dit de basis is van een langdurige relatie …verder alle lof voor je :))) het is gewoon iets wat ik me afvraag, kan er falicant naast zitten natuurlijk…graag een antwoordje van je als je dat wil:))) groetjes Simone

 • Jules Vismale schreef:

  Ik ben zelf een man maar heb geen relatie en ben dus ook niet getrouwd. Mijn moeder en een aantal andere vrouwen uit het verleden hebben mij echter geleerd om te koken, af te wassen, kleren in wasmachines uit te wassen, bedden op te maken, stofzuigen etc. en daar ben ik hen erg dankbaar voor.
  Zo besloot ik zelfs ooit om een keertje voor een vrouw, die mij begeleid, voor een soort Assepoester te gaan spelen. Ik was die dag gekleed in een geel T-shirt en een gele Chino-broek en begon toen met een stofafnemer schoon te maken waarin ik, gelijk aan Assepoester, op mijn knieën ging zitten als een soort van zelfvernedering! Daarbij ging mijn broek erg hoog en strak in mijn achterste staan maar dat is dan ook beter dan als je in gescheurde broeken zou gaan lopen! En of de vrouwen die mij begeleiden mij hierdoor wel of niet begrijpen hoef ik niet snel te vragen.

 • Priscilla schreef:

  Hoi Tim,
  Mijn vriend is ouder dan ik, we hebben best lang een relatie. Maar ik ervaar stress van het feit dat hij overal om zeurt en van lange zinloze niet constructieve discussie’s houd. De discussie’s eindigen altijd zonder winnaar. Het punt word standaard gemist, het is eigenlijk modder gooien en hij heeft toch gelijk want hij is ouder. Daarbij gaat het om relatief kleine dingen zoals je moet je zonnebril niet op de trap leggen want dan sta ik er op, ik vertelde hem dat ik bezig was weg te gaan, maar dat negeert ie compleet en hij gaat vrolijk verder zijn eigen zegje doen totdat ie mij zo irriteert dat ik kwaad word.
  En dat gaat echt met alles zo. Hij is zelf allesbehalve opgeruimd, en ik zeur daar niet over, eigenlijk als ik zo jouw blog lees gedraagt hij zich als de boze zeurende vrouw en ik zet mijn hakken in het zand wanneer hij bevaderend gedrag vertoont. Zijn de rollen omgekeerd of is hij gewoon ontevreden over mij? Hij heeft overigens kritiek op iedereen, en kijkt ook op veel mensen neer…. oh en kritiek op hem, reageert ie niet eens op..

  Misschien kan je mij doorverwijzen naar een artikel van jou?
  Groet Priscilla

 • Ik ben een man van 60, heb wel eens een keer een vriendin gehad, maar daar heel snel
  mee gestopt. Hier een aantal redenen. Op een gegeven moment moest ik, toen ik bij
  haar was plassen, Waarop ze direct naar mij riep, “Als je gaat plassen, dan de bril
  omhoog doen” Waarop ik als antwoord gaf: Ga zelf maar op die stenen rand zitten.
  Het was kennelijk nooit bij haar opgekomen dat er ook mannen zijn die altijd zittend plassen. Ze vroeg een keertje: Ik moet een ander bloesje hebben, gaan we samen naar de stad? Eenmaal daar aangekomen, gaat zij doodleuk winkels binnen waar ze overduidelijk geen bloesjes verkopen. kennelijk was zij al vergeten wat ze moest kopen. Toen ik haar pas kende, vroeg zij: Wil je dat ik nu al ontslag neem of pas als we samen wonen? Waarop ik: Ontslag nemen ??? Waarom dat. Nou was het antwoord, een vrouw hoort nou eenmaal thuis te blijven als ze samen woont of getrouwd is, Ik heb de huishoud school gedaan dus daar heb ik een en ander geleerd en de rest van mijn moeder. En wie moet er straks, als ik een baby heb, daar dan voor zorgen??
  Ik: Een baby?? We hebben het nog niet eens over seks gehad, laat staat over een baby. Zij: Seks hoort er gewoon bij vanaf het begin van een relatie (ik was haar eerste vriend) Ik: O dus je wilt eigenlijk een excuus baby, en dan een aantal jaar
  later nog een, en op die manier de komende 25 jaar teren op een ander zijn geld.
  Ik ging terstond naar huis. Een andere vriendin? Nooit meer

 • Ik ben een alleenstaande man van 62. Mijn ervaring met vrouwen is van kind
  af aan dat ze in mijn ogen altijd heel erg oneerlijk zijn. het begon al op het einde van de lagere school, toen ik zomaar ineens een boekje zag liggen boven op mijn verzameling Donald Ducks, bleek een voorlichtingsboekje te zijn.
  Nadat in vroeg wat voor iets was, vertelde ze dat ik dat moest lezen, dit naar aanleiding van het feit dat ik doktertje gespeeld had met een buurmeisje en gezien had hoe er een meisje uit zag. Op het Moment dat ik begon te bladeren kwam mijn moeder naast me zitten. Ik vroeg van: Wat doet U nu ???
  waarop zij vertelde van: Meelezen. Waarop ik dat boek dichtsloeg en tegen haar vertelde van “Leed=s dat maar als ik op school ben, Nee ik wil mee lezen
  vertelde ze, waarop ik dat boen ik een hoek heb gegooid en er nooit meer in heb gekeken. Een aantal jaren later toen ik via andere jongens uit mijn klas
  hoorde van hoe “Het” moest waarschuwde mijn moeder er altijd dagelijks voor
  van: Als een jongen een meisje zwanger maakt dan MOET hij met haar trouwen, of hij wil of niet” Echter ik had van mijn stief opa (haar stiefvader) ontdekt dat hij, nadat hij weduwnaar geworden was, dat hij zijn huishoudster
  zwanger had gemaakt, en dat hij een paar jaar later mijn oma had ontmoet en
  met haar was getrouwd. Op mijn vraag van : Als iemand dan moet trouwen, waarom is mijn stief opa dan nooit met haar getrouwd? Tja toen kreeg ik
  flink de wind van voren van mijn moeder. Hij trouwen met haar?? Hoe kom je erbij, Hij was toen 40 met 7 kinderen en zij pas 17 !!! Dat zou hij wel
  gewild hebben ja, haar als vrouw. Op mijn vraag van. “maar U vertelde van dan moet een man….” Kreeg ik als antwoord: Kop dicht, daar mag je het nooit meer over hebben. BEGREPEN !!! Nou dan maar niet. Begin jaren 70 hoorde ik
  mijn moeder eens luidkeels meezingen met het nummer “op een mooie pinksterdag”
  en tijdens de tekst “Pappie is er enkel en alleen maar voor de centen en de rest is flauwekul” zag ik haar mijn vader aankijken. Vanaf dat moment knapte
  er iets in mijn hoofd, en wist ik zeker. Ik zal een vrouw nooit kunnen vertrouwen voor wat betreft eerlijkheid. Heb ook nooit een relatie gehad en ik zal dat ook nooit meer willen of kunnen. Het wantrouwen zit veel te diep.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend