Waarom Mannen Alleen naar Uiterlijk Kijken (Volgens De Wetenschap)

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 29 april 2016 - Laatst gewijzigd op 28 oktober 2022

In dit artikel leer je:

 • Wat mannen nou echt aantrekkelijk vinden aan vrouwen. Hint: het zijn niet de graatmagere modellen die je aantreft op de gemiddelde catwalk. En het is ook niet een vrouw die zich volstopt met Big Macs.
 • Wat de wetenschap ons vertelt over wat mannen aantrekkelijk vinden (en waarom hier over het algemeen niet wordt geluisterd).
 • Hoe belangrijk uiterlijk nou echt is voor mannen. Het is niet wat je denkt en als je dit niet weet verspil je een hoop tijd.
 • Wat je kunt doen om je uiterlijk te verbeteren op zo’n manier dat je meer de aandacht van leuke mannen trekt.
 • Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:


Waarom kijken mannen alleen naar uiterlijk?

vraagHet is een cliche wat ik vaak genoeg terug hoor komen. Soms met een flinke dosis teleurstelling. Andere keren is het een oprechte vraag van vrouwen die door hun uiterlijk juist veel aandacht krijgen.

Hoe het ook zij: zij hebben het idee dat uiterlijk voor mannen een enorm breekpunt is. Dat er niets belangrijkers is dan hoe je eruit ziet. Of je de juiste en laatste modetrends volgt.

Maar de realiteit is anders.

Mannen kijken niet zoveel naar het uiterlijk als vrouwen denken. Het is wel belangrijk voor ons. Maar als we moeten kiezen tussen een supermodel met een stomme persoonlijkheid en een laag IQ, of een minder knappe vrouw waar we een leuke connectie mee kunnen opbouwen, dan kiezen we voor het laatste.

Het is ook niet zo dat mannen veelal gaan voor vrouwen zoals ze in de modebladen worden afgebeeld. Graatmagere types – ik noem een Ariana Grande of Rihanna – zijn niet per se in trek. Tenminste, als je de wetenschap moet geloven. Er wordt daadwerkelijk onderzoek gedaan naar wat mannen zoeken in een vrouw. En de voedselschaarste-look is het in ieder geval niet.

Omgekeerd vallen mannen ook niet op vrouwen met overgewicht. Je hebt misschien wel gemerkt dat dikke vrouwen het lastiger hebben op de datingmarkt. En dat is de belangrijkste clue voor wat mannen echt aantrekt in het uiterlijk van een vrouw.

Mannen kijken naar hoe gezond een vrouw is.

gezondSoms wordt ik door een vriendin aangestoten en wijzen ze naar een man die met een lelijke vrouw over straat loop. Dan zegt ze: “Kijk nou. Hoe kan het dat die man voor zo’n vrouw kiest? Wat is de reden daarvan, Tim?

Het is heel simpel. Het is dezelfde reden die, als jij zelf een niet zo’n mooie vrouw bent, voorkomt dat jij veroordeeld bent tot een leven achter de geraniums met 5 katten. Mannen kijken in de eerste plaats naar hoe gezond een vrouw eruit ziet. Dat is wat een vrouw in onze ogen aantrekkelijk maakt.

Denk hierbij aan:

 • Relatief lang
 • Grote borsten
 • Brede heupen
 • Een egale huid

Al deze eigenschappen zijn vruchtbaarheidssignalen

uitstraling-verbeterenZe laten aan de wereld zien dat een vrouw gezond is. En dat ze in staat is om kinderen te baren.

Laat me dit wat verder uitleggen. Er zijn verschillende oorzaken waarom mannen hier naar kijken. En ze liggen allemaal jaren terug, tot zo’n 250.000 jaar geleden.

Vrouwen waren tot zo’n 80 jaar geleden voor alles afhankelijk van een man. Als zij ziek werden, of hun kinderen werden ziek, dan hadden ze maar beter een sterke man om zich heen die goed voor hen kon zorgen. Anders hadden ze een probleem. Zeker in de tijden dat er nog geen moderne maatschappij was had je als vrouw de bescherming van een man nodig tegenover andere mannen.

Dat heeft er voor gezorgd dat vrouwen over de evolutie heen zijn gezwicht voor sterke mannen.

Uiterlijke kenmerken die tonen dat een man krachtig is en in staat is om voor haar en haar kinderen te zorgen, doen het altijd goed

Want vroeger, met name in de prehistorie, was de realiteit dat een man niet alleen zijn eigen problemen, maar ook die van zijn vrouw moest oplossen. Je kon dan maar beter een man kiezen die er toe in staat is om zijn mannetje te staan en voor je op te komen. Zeker als het allemaal even lastig wordt met binnenvallende stammen, roofdieren, aardverschuivingen en ander gespuis.

Omgekeerd moest een man dus veel doen. Vechten en zorgen voor voedsel waren zijn taken. Als hij zich voort wilde planten, was er voor hem maar 1 ding van belang. Dat de vrouw die hij koos supergezond is.

Ga maar na. Als je kinderen krijgt met een vrouw die vaak ziek is, krijg je kinderen die vaak ziek worden. Of als ze te ongezond is kan ze helemaal niet zwanger worden of krijgt ze een miskraam. Naar het uiterlijk kijken is een onbewuste strategie voor mannen om er voor te zorgen dat ze een vrouw kiezen die vruchtbaar is, en hun mooie kindertjes kan schenken.

Natuurlijk denken mannen hier niet bewust over na. Maar alles wat er in hun ogen vruchtbaar uitziet, krijgt de voorkeur. Er is dus ook vrij veel wat je kunt als vrouw om je uiterlijk te verbeteren.

En nee, het is niet jezelf uithongeren totdat je er uitziet als een gemiddeld fashion model

hard-to-getDie meisjes zijn verschrikkelijk dun en dat is dus niet waar mannen op vallen. En voordat je begint: ja, de media propagandeert bepaalde ongezonde schoonheidsidealen. Maar je hebt nu geleerd dat die helemaal niet zo grote rol spelen. En dat het veel belangrijker is dat je gezond overkomt. En dat is werkelijk voor elke vrouw haalbaar.

Want een uiterlijk van een fotomodel is dus absoluut geen vereiste. Maar er gezond uitzien helpt je kansen wel aanzienlijk. Gezien de wetenschappelijke verklaring die hier voor is vind ik dat ook niet oppervlakkig. Dat zou hetzelfde zijn als vrouwen verwijten dat ze vallen op sterke mannen. Wat net zo goed iets is wat door de wetenschap is aangetoond.

Wat je kunt doen voor een beter uiterlijk.

Het belangrijkste is dat je een gezond gewicht hebt. Niet te dun, en niet te dik. Een gezonde huid doet ook wonderen. En een algehele conditie, die uitstraalt dat je vitaal bent, maakt ook dat je meer op gaat vallen. In onze samenleving zijn er te veel vrouwen die zich nauwelijks bekommeren om hun uiterlijk – en dan heb ik het niet over make-up. Vrouwen die daar dus wel mee bezig zijn steken er met kop en schouders bovenuit.

Daarnaast kan jij je vrouwelijke kenmerken accentueren door veel blote huid te wonen en jurkjes te dragen. Ook die helpen mee om aan de mannen om je heen te tonen dat je gezond en dus aantrekkelijk bent.


Is dat alles?

Nee.

Er is nog iets. Namelijk het #1 mannengeheim.

Wil je mijn belangrijkste tip om je uitstraling dusdanig te verbeteren dat mannen niet meer om je heen kunnen? Laat dan hieronder je e-mail adres achter. Ik stuur je dan het mannengeheim: mijn nummer 1 tip om mannen te verpletteren met je uitstraling. Het is helemaal gratis en ik ga zorgvuldig met je e-mail adres om. Zie ik je daar?

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

4 Reacties

 • Willemijn schreef:

  Als ik op je pagina voor mannen kijk, krijg ik toch wel een heel andere indruk hoor. Over hoe jij erover denkt en hoe mannen erover denken. In video’s zeg je bijvoorbeeld dat je plastische chirurgie verplicht wilt stellen voor lelijke mensen of zoiets?

  • Tim Veninga schreef:

   Haha denk je dat ik dat serieus denk? Het zal je misschien verbazen, maar dat was een grapje.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend