11 Verrassende Redenen Waarom Mannen Vreemdgaan

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 8 december 2020 - Laatst gewijzigd op 29 maart 2023

Mannen die vreemdgaan denken aan een ding

In deze blog leer je niet alleen waarom mannen vreemdgaan, maar ook:

 • Welke dingen in de relatie ervoor zorgen dat hij een affaire begint of overspel pleegt.
 • Welke evolutionaire behoefte van mannen ervoor zorgt dat hij vreemdgaat (het is niet wat je denkt).
 • Hoe het ego van een man hem in de armen van een andere vrouw kan drijven.
 • Waarom het niet hoeft te betekenen dat je vriend niet van je houdt als hij vreemdgaat.
 • En meer…

Tip: Bekijk eerst de video met de belangrijkste reden waarom mannen vreemdgaan hieronder:

Waarom gaat mijn vriend vreemd?

Een man denkt aan andere vrouwen dan aan zijn vriendin en overweegt overspel.Ik word altijd een beetje bang als vrouwen me vragen waarom mannen hun vrouw of hun vriendin bedriegen. Simpelweg omdat ik weet dat het nogal een gevoelig onderwerp is.

Hetzelfde geldt als het gaat om vrouwen die op zoek zijn naar signalen dat hun man vreemdgaat.

Natuurlijk is het makkelijkste antwoord op de vraag  – waarom mannen je bedriegen – heel simpel, door te zeggen:

Omdat het een ongelooflijke eikel is en een rotzak.

… En weet je?

Als dat is wat je vriendinnen tegen je zeggen is dat helemaal niet erg. Het is namelijk hun taak om het voor je op te nemen en honderd procent jouw kant te kiezen. Zeker als je in een situatie bent waarin je boos op hem bent en je gekwetst voelt.

Het is de enige reden waarom mannen vreemdgaan die je wilt horen.

Maar het is niet de échte reden waarom een man vreemdgaat.

Kijk:

Het is niet mijn bedoeling om je te vertellen wat je wil horen of om je steun te geven. Ik ga er vanuit dat je familie en vriendinnen dit wel zullen doen.

Dus als je nog in de fase zit van verdriet omdat je man is vreemdgegaan, sla dit artikel dan over. Het staat vol met dingen die je absoluut niet wilt horen.

Wat je dan misschien wél wil horen is het Mannengeheim. Het geeft je net wat meer inzicht in hoe hij denkt waardoor je beter kan beslissen wat jouw acties zullen zijn.

Maar als je wilt weten wat de echte redenen zijn waarom je man overspel pleegt of vreemdgaat, lees dan verder. Het is geen fijne waarheid maar het helpt je in ieder geval om te begrijpen dat het meestal niet aan jou ligt.

De echte redenen waarom mannen vrouwen bedriegen

Waarom bedriegen mannen hun vrouw eigenlijk?

Is het echt zo dat mannen vreemdgaan of overspel plegen omdat het allemaal rotzakken zijn?

Zo ja, dan zijn er wel enorm veel slechte mensen op aarde.

Is de reden waarom mannen hun vriendin bedriegen dat ze niet van hun partner houden?

Zo ja, waarom blijven ze dan bij hun vriendin of vrouw en maken ze het niet gewoon uit?

Als het zo slecht is, waarom doet iedereen het dan?

Iedereen heeft altijd een grote mond over vreemdgaan en iedereen vindt het altijd slecht. Toch gaan mensen heel vaak vreemd. Dit is voornamelijk omdat veel van de redenen waarom je vriend of man vreemdgaat nu eenmaal niet zo logisch zijn als je zou hopen.

Ben jij bedrogen door jouw man? Lees dan hier hoe je het beste om kunt gaan met een man die vreemdgaat.

Ok, nog één laatste disclaimer:

Ik neem het niet op voor mannen die overspel plegen of hun vrouw bedriegen. Ik vind het fout. Het enige wat ik doe, is je meer inzicht geven in de oorzaken van vreemdgaan. Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek (zoals hier) wat dit onderschrijft, dus ‘don’t kill the messenger’.

Hier zijn de 11 redenen waarom mannen vreemdgaan:

1. Ego

Een man kijkt in de spiegel en vindt zichzelf geweldig.Dit is misschien de belangrijkste reden waarom mannen vreemdgaan. Hoewel mensen vaak denken dat vreemdgaan alleen maar om seks draait, blijkt dit in de realiteit anders. In het boek The Truth About Cheating schrijft relatietherapeut Neuman dat uit een poll onder 200 vreemdgaande mannen blijkt dat 48% van alle mannen vreemdgaan omdat ze emotioneel ontevreden zijn.

Daarentegen gaf slechts 8% toe dat het alleen ging om seks met een andere vrouw.

Wanneer een man het gevoel heeft dat hij niet langer de ‘held’ is in een relatie, dan wordt hij gevoelig voor aandacht van andere vrouwen. Als hij het idee heeft dat:

 • Je hem niet meer aantrekkelijk vindt
 • Je hem niet meer begeert
 • Of dat hij je simpelweg heeft teleurgesteld

Dan kan hij de aandacht van een vrouw die hem wél geweldig vindt maar moeilijk weerstaan.

… En dan heb ik het nog niet per se over narcistische rotzakken of mannen die het slecht met je voor hebben. Het geldt ook voor heel normale stabiele mannen.

2. Variatie

 

een mand gaat vreemd omdat hij variatie wil, ligt in bed met meerdere vrouwenMannen zijn om evolutionaire en biologische redenen altijd gericht op het zoeken van zoveel mogelijk bedpartners. Ons DNA had op deze manier de grootste kans van overleven.

In tegenstelling tot vrouwen had het voor ons daadwerkelijk een groot voordeel om een kind bij een ander te verwekken. Hierdoor konden we een andere onbekende man voor ons kind laten zorgen, en konden we ons dus met zo min mogelijk energie voortplanten.

Ik weet dat dit een beetje onsmakelijk klinkt, maar het is wel de reden waarom mannen geneigd zijn om vreemd te gaan.

Zijn mannen echt zo zwak?

Dat we deze aandrang hebben, betekent dat dan ook dat we deze aandrang niet kunnen controleren?

Het lijkt er wel op dat er heel veel mannen zijn die dit niet kunnen.

Want iedere keer als je studies naast elkaar legt van wat mensen denken over vreemdgaan en wat mensen doen, zie je iets heel grappigs:

In meer dan 90% van alle gevallen geven mensen aan dat ze vinden dat vreemdgaan niet kan en dat het slecht is. Toch ligt het aantal mensen dat vreemdgaat vele, vele malen hoger. Ook gaven mannen (in het eerder genoemde boek van Neuman) aan dat ze zich in 66% van de gevallen schuldig voelden.

Leuk feitje: Vrouwen voelen zich maar in 10% van de gevallen schuldig.

Misschien vraag je jezelf nu af:

Gaat een man die gelukkig is, vreemd?

Ja, zelfs een man die gelukkig is, gaat vreemd. En soms doet hij dit alleen omdat hij wat variatie wilde. Dit is misschien een bittere pil, maar de waarheid is soms heel eenvoudig.

3. Seks

Zoals ik al eerder zei is in ongeveer 8% van de gevallen seks de reden waarom een man vreemdgaat. Een man heeft een grote behoefte aan seks. Wanneer hij deze niet vervuld ziet over een langere termijn, dan kan hij ernaar gaan zoeken.

Ook kan het zijn dat hij vreemdgaat omdat zijn partner andere dingen wil in bed of juist dingen niet wil doen die hij wel wil.

(Ik kan je hier een paar voorbeelden geven, maar ik laat het over aan je verbeelding).

Sommige seksuele verlangens zijn zo sterk dat hij ze nauwelijks onder controle kan hebben. Ook hierdoor kan een man die van zijn vrouw houdt en die er niet over peinst om bij haar weg te gaan, tóch vreemdgaan.

Hij kan zelfs overspel plegen met een vrouw die hij minder aantrekkelijk vindt dan zijn eigen partner.

Sterker nog: in veel van de gevallen vertellen mannen me dat ze hun minnares minder aantrekkelijk vinden dan hun partner.

4. De relatie is slecht

Relatie van man en vrouw is slecht, ze liggen in bed en kijken niet naar elkaar.Is er thuis vaak ruzie en loopt het allemaal niet lekker?  Een getrouwde man kan hier gek van worden. Als er regelmatig ruzie is in huis en het niet op de juiste manier wordt opgelost dan kan er een patroon ontstaan waarin hij uit de relatie wil vluchten.

Dit is een van de meest voorkomende signalen van een relatie die voorbij is.

Een affaire met een vrouw die hem helemaal geweldig vindt, biedt hem een tijdelijke fantasiewereld waarin hij kan ontsnappen aan de problemen thuis. Als je getrouwd bent, is dit wellicht de reden waarom een getrouwde man vreemdgaat.

En voordat je kwaad wordt…

Ik heb ooit een man horen vertellen dat zijn affaire de enige reden was dat zijn huwelijk een crisis overleefd had. Hij zei letterlijk:

Als ik niet iemand had om stoom af te kunnen blazen tijdens die maanden van spanning en drama’s dan was ons huwelijk al lang voorbij geweest.

(Dus als jij een affaire hebt met een getrouwde man, kijk er dan voor uit dat hij je hier niet voor gebruikt).

5. Wraak

Man is boos op een vrouwWanneer jij bent vreemdgegaan, dan is dit een enorme aanslag op een man zijn ego. Die aanslag is zo groot dat maar weinig mannen hem ooit te boven komen.

Ze willen het liefst de score rechtzetten zodat ze zichzelf niet minderwaardig voelen. Dit kan puur een reden zijn waarom hij vreemd gaat.

Vaak zie je ook dat ze ermee doorgaan nadat jouw affaire allang is afgelopen. Zeker als je vriend je niet wil vergeven dat je hem hebt bedrogen, dan kan hij dit jarenlang volhouden.

Wat te doen na deze vorm van vreemdgaan?

Als dit de dynamiek is dan is het soms beter om maar een einde te maken aan de relatie. Als hij het je voor altijd kwalijk blijft nemen, dan is de relatie geen lang leven beschoren.

Als je tips wil om je relatie een toekomst te geven na vreemdgaan, lees dan dit artikel.

6. Alcohol

alcohol kan de kans op vreemdgaan verhogenZoals psychiater Anjali Chhabria zegt:

There may not be a direct connection, but there definitely is a psychological connection between drinking and cheating.

Alcohol has often been used by individuals to reduce their own fears, cope with their anxiety and deal with their negative emotions leading to temporary state of happiness.

Ik zeg niet dat het een goed excuus is.

Het is totaal geen excuus voor als hij overspel pleegt.

Maar soms is de reden waarom mannen overspel plegen simpelweg alcohol. In zo ontzettend veel gevallen van overspel is er alcohol in het spel. Alcohol maakt mensen primitiever en hun instincten hebben meer invloed.

Dus kunnen ze makkelijk over de schreef gaan.

7. Bindingsangst

vrouw kust man, man heeft bindingsangstAls een man last heeft van bindingsangst dan kan hij plotseling vreemdgaan omdat hij het gevoel wil hebben dat hij weer vrijgezel is. In dat geval hoopt hij misschien zelfs wel ergens onbewust dat hij betrapt wordt.

Hij is gek op je en wil je niet kwijt, maar door zijn bindingsangst saboteert hij onbewust de relatie.

Het is een ongelooflijk ongezonde manier van omgaan met bindingsangst. Mannen die dit doen hebben vaak een enorme emotionele bagage. Er is weinig wat je kan doen in zo’n geval, behalve jezelf in bescherming nemen en afstand nemen.

Hij zal eerst zijn eigen issues op moeten lossen voordat hij een gezonde relatie kan hebben met een vrouw. Het is oneindig stom dat mannen dit doen, maar helaas is het wel een reden waarom mannen hun vriendin bedriegen.

Wil je leren hoe je het beste om kunt gaan met een man die bindingsangst heeft?

Lees dan dit artikel met 11 tips.

8. Hij is verliefd op een ander

Een man is verliefd op een andere vrouw.Grappig genoeg is dit één van de minst voorkomende redenen, terwijl bijna alle vrouwen denken dat dit de reden is.

Dat hij een affaire heeft betekent absoluut niet dat hij niet van je houdt of dat hij verliefd is op een ander. Het kan voorkomen dat hij echt iemand anders leuker vindt dan jou. Maar geloof me, als dat het geval is, dan maakt hij het uit en gaat hij bij je weg.

Je weet dan bijna meteen hoe de vork in de steel zit.

Maar gelukkig gebeurt het maar heel weinig dat mannen een affaire hebben omdat ze gevoelens hebben voor iemand anders dan jij.

Als je wilt weten wat je moet doen als hij verliefd is op een ander, lees dan dit artikel.

9. Zijn ouders gingen vreemd

Man zijn ouders gingen vreemd.Deze laatste is zeldzaam, maar voor de volledigheid wil ik hem je niet onthouden.

Uit een onderzoek van de Texas Tech University blijkt dat vreemdgaan echt een familie dingetje is.

Mannen die uit een gezin komen waarbij zijn ouders vreemdgaan (een van de twee of beide), zullen later in hun leven veel sneller geneigd zijn om hetzelfde te doen. Dit komt vermoedelijk omdat mensen onbewust vreemdgaan gaan zien als normaal.

10. Hij heeft onrealistische verwachtingen van een relatie

Man heeft onrealistische verwachtingen van een relatie.Dit heb ik vaak meegemaakt bij mannen die ik coach. Ze hebben de absurde verwachting dat al hun behoeftes vervuld moeten worden in een relatie.

Hij verwacht niet alleen dat zijn partner hem emotioneel in alles steunt en altijd voor hem klaar staat, maar hij verwacht fysiek hetzelfde. Nu is dit natuurlijk onmogelijk, aangezien geen enkele partner al je behoeftes altijd kan vervullen. Toch denken veel mannen dat dit zo hoort.

Hij gaat vervolgens vreemd omdat hij vindt dat jij hem tekort doet. Daarom denkt hij dat hij het recht heeft om zijn behoeftes buitenshuis te vervullen. Dit soort mannen kun je beter vertellen dat ze maar een ander moeten zoeken.

Laat hem lekker naar zijn minnares gaan om erachter te komen dat het onmogelijk is om dit te vinden bij één vrouw. Je kan hem tien keer vertellen dat zijn verwachtingen niet realistisch zijn, maar hij zal daar zelf achter moeten komen.

De voornaamste reden dat hij vreemdgaat tijdens je zwangerschap

Trouwens, dit is ook een van de voornaamste redenen waarom mannen vreemdgaan tijdens je zwangerschap.

Dat is natuurlijk verschrikkelijk, ik weet het.

Maar als je minder aandacht voor hem hebt, dan vindt hij dat hij het recht heeft die ergens anders te zoeken.

11. Hij gaat vreemd omdat hij constant beschuldigd wordt van het feit dat hij vreemdgaat

Een man beschuldigen van vreemdgaan werkt vaak averechts.

Dit is een hele ironische, maar helaas komt hij heel vaak voor. Jij verdenkt hem er constant van dat hij vreemdgaat? Dan zal hij het veel sneller doen. Mannen die in een relatie zitten waarbij hun vriendin hen vertrouwt, willen dat vertrouwen liever niet beschadigen.

Als hij het idee heeft dat je hem toch al verdenkt van vreemdgaan en hem niet vertrouwt, waarom zou hij zich dan beheersen als de gelegenheid zich voor doet.

Een vriend van mij zei ooit:

Ik heb er nooit aan gedacht om iets met collega X te beginnen. Mijn vriendin beschuldigde me alleen constant van het feit dat ik een affaire had. Niks wat ik zei hielp. Ik kreeg het gevoel alsof ik net zo goed vreemd kon gaan en gek genoeg begon ik met andere ogen naar collega X te kijken. Het is alsof ze het idee in mijn hoofd had geplant.

Dus als je je vriend ervan verdenkt dat hij vreemdgaat, ga hem dan niet constant controleren of beschuldigen. De kans is groot dat je hem daardoor juist aanmoedigt om vreemd te gaan.

Ok, nu weet ik waarom mijn vriend/man vreemdgaat. Wat nu?

Nou, het eerste wat ik je aan wil raden is goed voor jezelf na te denken wat je wil. Daarvoor raad ik je aan om dit artikel te lezen met 10 Stappen voor wat nu te doen als hij is vreemdgegaan.

Overweeg je hem te vergeven? Lees dan dit artikel.

Luister niet naar mensen die tegen je zeggen dat het toch al fout zat in de relatie.

Luister ook niet naar mensen die zeggen dat hij niet vreemd zou gaan als hij echt van je zou houden.

Want beide dingen zijn dus absoluut niet waar.

Waar het nu om draait is dat je kijkt of er een toekomst is voor jullie relatie nadat hij is vreemdgegaan. Neem rustig de tijd om voor jezelf na te denken.

Neem een beslissing aan de hand van je gevoel. Maak je geen zorgen over het oordeel van de buitenwereld, maar denk aan jezelf. Als je daarna het gevoel hebt dat je verder wilt gaan, doe dat dan gewoon.

Wil je het uitmaken? Lees hier hoe je hem het best los kan laten.

Hoe je hem weer verliefd op je maakt

Oh, en zoals ik helemaal aan het begin van deze blog al zei, de man zijn ego is de belangrijkste reden dat hij vreemdgaat. Maar wist je dat er ook een manier is om zijn ego te gebruiken om hem helemaal verliefd op je te maken? Zelfs als jullie relatie in een dipje zit?

Als je zijn ego op de juiste manier weet te bespelen, dan zal hij helemaal gek op je worden en alleen maar bij jou willen zijn. Ben je benieuwd wat dat is?

Meld je dan hieronder aan en dan stuur ik het je gratis en privé toe in je inbox.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

31 Reacties

 • Ik ben aan het daten met iemand, die zelf al in een prille relatie zit. Dit heb ik pas sinds kort ontdekt. We praatten al heel lang en er is een ongelooflijke klik. Ik dacht in eerste instantie dat hij ook daten met haar, hij was namelijk heel open over zijn omgang met haar.

  Uiteraard wil ik dat hij een keuze maakt. Ik ben dol op hem, maar ben niet van plan om mijn man te moeten delen met een andere vrouw.

  Nu zegt hij dat het heel goed voelt met mij. Alsof het zo hoort, maar hij kan haar ook niet zomaar opzij zetten. Volgens hem is namelijk op ons alletwee verliefd. En heeft zij hem nodig. Dat is wat hij zegt…

  Wat moet ik hier nu mee doen?

  • Richard Ellenmolen schreef:

   Hallo Dani,

   Als het na 6 jaar, nu dus, nog altijd een prille relatie is wordt ’t toch nooit wat, ga ervoor!

 • Onzin je moet gewoon blij zijn met wat je hebt zoniet is de relatie gewoon niet goed!

  • Tim Veninga schreef:

   Je wekt de indruk het artikel niet gelezen te hebben…

 • Afgelopen week is in mijn relatie ook het eea naar boven komen drijven. Jouw punten bevestigen waar mijn partner mij van heeft geprobeerd te overtuigen. Intuitief heb ik zijn argumenten ook als waarheid aangenomen, maar ik voel ondanks de verklaringen wel boosheid. Dit heeft te maken met het feit dat ik vind dat mijn partner geen respect heeft gehad voor mij tijdens de contacten die hij met haar heeft gehad. Verstandelijk snap ik natuurlijk heel goed dat het stuk ‘respect’ los staat of weinig te maken heeft met het andere stuk…..maar toch, het is een gevoelskwestie. Gelukkig ben ik realistisch genoeg om te weten dat vreemdgaan in onze relatie veel genuanceerder ligt dan ‘hij is gewoon een respectloze klootzak’. Ik denk zelfs dat dit onze relatie wakkergeschud heeft en we beiden beseffen dat we elkaar niet als vanzelfsprekend moeten zien. En het feit dat ik weet dat andere vrouwen op hem zitten te loeren, maakt in mij ‘weer’ los dat ik die vrouwen zal laten zien dat ik toch de leukste voor hem ben en daar ook weer moeite voor ga doen! ;D

  • Tim Veninga schreef:

   Hi Roos,

   Wat ontzettend knap van je:) Ik hoop voor jullie dat het goed komt.

 • monique schreef:

  De ENIGE reden dat mannen vreemdgaan, is omdat ze maar 1 hersencel hebben, en die zit in hun boxershort….de rest is bullshit.
  En als je als vrouw zijnde verder gaat met de relatie nadat hij je belazerd heeft, dan ben jij nog dommer dan die loser die hem overal in steekt.

  Case closed!!!!

  • Tim Veninga schreef:

   Wow, wat een emotie. Het is niet zo zwart-wit natuurlijk en volgens mij weet je dat zelf ook wel.

  • We hebben het alleen maar over mannen die vreemdgaan.
   Maar is het niet zo dat vrouwen voor 90% vreemd gaan om dezelfde redenen als mannen dat doen?

   • Tim Veninga schreef:

    Nee. Grappig genoeg zijn die motieven iets anders. Niet interessant voor op deze site, maar je kan gerust even Googlen. Er is wel degelijk een verschil.

  • Hallo Monique,

   Uit talloze onderzoeken is naar voren gekomen dat vrouwen minder monogaam zijn dan mannen.
   Denk daar maar eens over na. (als dat lukt met die ene hersencel van je)

   Groetjes

  • Lijkt mij dat jij slechts 1 hersencel hebt… vrouwen weten best ook wel vreemd te gaan. Redelijk kort door de bocht om te zeggen dat vrouwen slechts 1 hersencel in hun slipje hebben zitten…

 • Dit blijft een moeilijk te vatten onderwerp. Ik probeer de verschillende onderwerpen te volgen en te ontleden, maar vermoed toch dat mijn relatie gebaseerd is op bindingsangst, ego en variatie. Ondertussen heb ik een relatie van 4 jaar, waarvan ik sinds anderhalf jaar weet dat er nog een gehuwde minnares is die hij al had voor hij met mij begon. Daarnaast zijn er ook nog een ex en andere vriendinnen waarbij ik geen zekerheid heb. Wat ik wel zeker weet is, dat hij veel vrouwelijke vriendinnen heeft. Het probleem al op verschillende manieren proberen te bespreken maar telkens klapt hij dicht alsof dit een taboe onderwerp is. Dan is er één die het verstand dient te gebruiken om de situatie niet te laten escaleren, maar het is tevens ook die ene die met de vragen, de pijn en het verdriet blijft zitten. Dat hij me niet wil loslaten heeft hij al meerdere malen laten blijken… Toch weet ik tot op dit moment niet meer hoe ik er nog het best mee om blijf gaan. Hij weet dat hij me kwetst, en me vaak heel ver drijft….hij heeft me ook duidelijk gesteld dat hij zijn minnares niet wil laten en ook niet wil kiezen. Ik probeer hem zichzelf te laten blijven, doch wordt de onzekerheid bij mij steeds groter en begrijp ik er geen snars meer van. Ik voel het ook niet aan als mij aan het lijntje willen houden, er lopen trouwens genoeg vrouwen rond zodat je niet iemand onnodig zijn leven moet tegenhouden. Een duidelijk antwoord op deze situatie zou me kunnen helpen, maar vrees dan ook dat ik die enkel bij hem zal moeten halen. Mijn denken gaat ook verder dan het veroordelen, het veralgemenen, het wraak nemen….etc. Dit zou mezelf niet helpen en me alleen nog meer naar beneden halen. Begrip kent natuurlijk ook zijn grenzen….maar ik blijf ervan uitgaan dat wij vrouwen beter de controle omzetten in dingen waar we onszelf beter in voelen dan de situatie uit te dagen. Ik geloof dus niet echt in het gaan daten met andere mannen, want dan raak je zijn ego, waardoor je meer verliest dan wint.

 • Daniël Tusschoen schreef:

  Ik ben zelf een man die overspel heeft gepleegd, ik worstel vaak me gedachtes over andere vrouwen.
  Ik zie dit als een serieus probleem bij mezelf.
  Hoe kan ik hier het beste aan werken? Moet ik naar een psycholoog?

 • Esther schreef:

  Deze man heb ik nooit officieel mijn vriend mogen noemen maar liet me ruim anderhalf jaar ernstig in de waan door me altijd volledig in de watten te leggen, te zeggen dat hij van me houdt, alles met me te delen en bezoekjes aan zijn ouders waarbij hij me onder toezicht van zijn ouders uitgebreid knuffelde en aaide. Mijn verjaardagscadeau was een grote gedetailleerde tattoo.
  Dit zijn in mijn ogen allemaal tekens die erop wijzen dat ik HET voor hem ben. Dus natuurlijk behandelde ik hem met evenveel respect en aandacht.

  Ik zou heel veel voor hem betekenen en hij was zo blij met me!

  Tot..hij ineens een relatie nam met iemand anders. Hij hoopte op dezelfde vriendschap maar dan zonder benefits.

  Voel me wel heel stom.

 • Een relatie moet je opbouwen.
  Je moet elkaar waarderen, respecteren,elkaars gevoelens delen, elkaars emoties tonen en zien aankomen, elkaar beschermen tegen wat dan ook.
  mijn relatie is ook niet al te best of beter gezegd waardeloos. We slapen niet eens meer in zelfde bed sinds 11-2015 en geen Sex meer sinds 4-2014
  Heb al zeker ruim 10 keer psycholoog bezocht, eind conclusie van hen is “echtscheiding”
  Maar ik wil nog even wachten tot mijn jongste 18 word dan vertrek ik ook uit haar leven.

 • een ander vraag als we in deze maatschappij, economie, met deze gedrag tegenover elkaar en we gaan vreemd (vrouwen 80%, mannen 46% volgens onderzoeken)

  als we zowel mannen als vrouwen niet genoeg hebben aan 1 partner wat is de nut van trouwen?
  is trouwen alleen om kinderen te krijgen? dat kunnen we ook wel zonder te trouwen.
  trouwen is alleen om financielle reden volgens mij.
  waarom een man met meerder vrouwen en niet een vrouw met meerder mannen in een polygamie?
  waarom monogamie? omdat een wet lang gelden is ingevoerd

  als we nou elkaar waarderen, respecteren, emotioneel ondersteunen als het nodig is hoeven we niet eens te trouwen. kort gezegd “normen en waarden”
  ik wil niet zeggen dat ik niet getrouwd ben in tegendeel
  we hebben 3 kinderen en mijn relatie is ook niet al te goed of liever gezegd waardeloos omdat we elkaar niet meer waarderen op een of ander manier.
  psygoloog bezoeken bezoeken heeft voor mij geen zin. conclusie van hen is echtscheiding

  ik citeer het volgens een onderzoek
  “Vanaf zo’n anderhalf jaar stijgt de kans op vreemdgaan aanzienlijk. Why? Liefde duurt chemisch gezien maar zo’n 6-12 maanden…….Daarna heb je het wel gehad met je huidige partner. ……Liefde duurt kort in verband met de zwangerschap van een vrouw. In de eerste 6-12 maanden is ze het meest kwetsbaar. Dus na anderhalf jaar zijn de verliefdheidsstofjes op in het lichaam”

  het is niet alleen dat we een moeilijke leven hebben vaak is volgens mij dat een ander je leven moeilijk maakt.
  wetten en regels zijn gemaakt om te overtreden als die er niet zijn is leven soms ook saai

  ik wil niet alleen de mannen of de vrouwen de schuld geven we zijn allemaal het zelfde

 • Ben ik blij dat ik een goed huwelijk had. mijn man zei altijd wijffie ga niet vreemd, stil me altijd eerst voor.
  Mijn man zei zelfs op het last tegen mij je mag wel een andere man zoeken hoor ik ben er binnenkort niet meer ik zei nou heb de behoefte niet en we zijn getrouwd tot de dood ons scheidt

 • Dusssss prachtige redenen waarom hij dat doet. En wat moeten de gekrenkt vrouwen. Ben zo vaak bedonderd nu dat ik er niet eens meer kwaad om kan worden. Alle kerels zijn hetzelfde en zullen met al die prachtige excuses niet trouw gaan zijn. Misschien wordt het tijd voor het vrouwelijk ego en neuken wij er ook maar gewoon op los. Zien hoe de overspelertjes hun ego gekrenkt wordt want bij ons vrouwen mag dat gewoon. Lijst met excuses staat online….

  • Tim Veninga schreef:

   Zou het kunnen dat je over dit zinnetje heen hebt gelezen? “Ik neem het niet op voor mannen die overspel plegen of hun vrouw bedriegen. Ik vind het fout. Het enige wat ik doe, is je meer inzicht geven in de oorzaken van vreemdgaan.”

 • Ik heb sinds kort een seksrelatie. Seks voor de seks dus. Hij is wel bezet maar is nooit het monogame type geweest. Ik denk dat hij erg gesteld is op zijn vrijheid en dat hij op seksueel vlak dingen kan doen die hij met bij zijn vriendin niet kan doen.

  We hebben seks omdat het een opportuniteit was.
  Ik weet zelfs niet of hij me eigenlijk mooi vindt. Hij zei ja, toen ik het vroeg maar een man zal niet snel toegeven dat hij iemand toch niet zo mooi vindt.

  Tim, kan een man eigenlijk seks hebben met iemand die hij onaantrekkelijk (lelijk) vindt? Opportuniteit of niet? Ik vind aan hem wel knap anders zou ik niet doen wat ik doe, natuurlijk😉
  Ik ben wel een halve vent op vlak van seks. Liefde en seks zijn 2 verschillende dingen. Ik hou ze uit elkaar omdat ik ze gewoon niet link..

 • Ik loop al heel wat jaartjes mee op deze planeet en heb een conclusie getrokken.
  Wij mannen hebben al sinds jaar en dag de naam maar……….vrouwen doen het! en niet zo’n klein beetje ook, en dichter om je heen dan je ooit zou vermoeden.
  Ik was nog maar 8 jaar oud en hoorde op een bruiloft via een achterafje twee aantrekkelijke tantes met elkaar praten waar die mee bezig waren buiten hun huwelijk om met allerlei mannen en vrouwen in groepsex verband.
  Toen wist ik ook al genoeg.

 • Dit is de allerslechtste blog ever! Vreemdgaan is niet OKE! En als je de blog dan ook afsluit met het geit dat je er als vrouw voor moet zorgen dat hij weer verliefd op je wordt, ben je echt niet goed bij je hoofd. De rollen werken andersom. Hij zal toch echt zijn best moeten doen, om vertrouwen terug te krijgen en om ervoor te zorgen dat je weer verliefd op hem wordt. Als dat al mogelijk is. Je denkt iemand goed te kennen en elkaar blindelings te kunnen vertrouwen, maar ineens stort je hele wereld in. Een flinke deuk in je relatie en die kom je echt niet zomaar te boven. Het zal nooit meer hetzelfde worden, nooit meer. Ziek is het!

 • 1 ding snap ik niet van punt 11
  Het excuus is dus dat die vriend van je “opeens” met andere ogen naar die collega keek en dat zij hem opeens in de armen van haar heeft gedreven.

  Dat is toch vreemd. Als ik een collega niet aantrekkelijk vind wordt hij dat niet opeens wel omdat iemand anders dat zegt.

  Ik snap dat het niet leuk is als je wordt beschuldigd van het hebben van een affaire en dat je dan op een gegeven moment denkt van: nou weet je wat ik doe het dan heeft ze echt iets om over te zeiken. Maar om nu opeens van gedachten te veranderen puur omdat iemand anders zegt dat die ander zo leuk en of mooi is…hmmm

  Graag zou ik daar wat meer duidelijkheid van je (of je vriend) van willen hebben…..

 • Dus….als je z’n ego maar genoeg streelt, hem tevreden houdt in bed met al z’n grillen…dan…ja pas dan zal hij trouw blijven?

 • Nou Ro

  Heb zelf een 6 jaar relatie gehad .Hoewel dat het ook niet zo makkelijk ging op je jonge leeftijd verliefd worden en dan ook nog elkaar vertrouwen ?

  zelfs persoonlijk is vreemd gaan fout behalve als je partner dit

 • (Graag deze is de juiste wat ik uiteindelijk wilde uitleggen over mijn ervaring over de liefde en vreemdgaan )

  Hallo Tim en Iedereen

  Tsja mannen of vrouwen die vreemdgaan .
  Je gaat niet vreemd als je van iemand houdt en daar is geen enkele excuses ervoor :*( behalve als je partner het goed vindt.:)

  Echt van elkaar houden is niet alleen om de seks , maar ook om elkaar te steunen in de mooie en in de slechte momenten in zo relatie.

  Mijn hart heeft van geleerd dat je echt van iemand begint te houden in die slechte en moeilijke momenten in het leven.

  En doordat wordt de liefde en het vertrouwen stukke sterker voor elkaar
  Dan behalve Goeie seks en leuke dingen doen in het leven .

  Groet,

  Joost

 • Ik heb met interesse het artikel gelezen, en met nog meer interesse de reacties erop..
  Vreemdgaan is niet goed te praten, daar ben ik het helemaal mee eens. Gelukkig heb ik het niet hoeven te ervaren (geloof ik). Echter, dit artikel geeft de redenen aan wat de man kennelijk beweegt en ik moet zeggen dat ik me een aantal van die redenen goed kan voorstellen.
  Ik heb een goed huwelijk met een fantastische vrouw (+drie kids) en ben absoluut niet van plan dat weg te gooien. Echter hebben we laatst besloten een open relatie aan te gaan, omdat we beide ook behoefte hadden aan iets nieuws, spanning en een aantal zaken die in het artikel beschreven staan. Het is inderdaad een streling van de ego om aandacht te krijgen, om variatie te hebben in (bed)partners, weer een ‘reset’ te geven aan je seksleven. Eigenlijk allerlei elementen die een affaire biedt, maar dan in alle openheid en respect naar de partner.
  Vreemdgaan is slecht vanwege het schaden van vertrouwen en het bedrog. Maar mijns inziens niet omdat er behoeftes zijn, deze zijn vrij natuurlijk. Dit artikel benadrukt mooi deze behoeftes.
  Groet,

 • Ja, gebeurd is gebeurd wat nu schreef:

  Oké ik klink beetje stom denk ik. Mijn vriend op moment ex deed. Vreemd gaan niet daadwerkelijk naar iemand gaan maar via sexting met seks praatjes erbij. Hij ontweek wel afspreken.

  Dus zie ik wel alles vreemdgaan maar ook net niet. Mogelijk dat te druk had en agenda niet toe liet. Maar geld het artikel dan ook of is het net weer wat anders.

  Ik denk bevestiging nodig had dat mag zijn, absoluut niet iemand die zij emoties goed uit. (Behalve nu opeens volgens is de klap voor beide hard) mogelijk combinatie met iets anders. Maar ik weet, snap heel veel even niet. Denk dat zelf eerst moet vertellen waarom hij er behoefte aan heb. Maar geeft aan er niet over te kunnen praten want hij schaamt zich te veel. Dat dat ook reden is dat niet eerder zei en daar moeilijk mee had. Nu zullen vast mensen zeggen. Dat het hem extra slecht maakte ofzo.

 • Lisanne schreef:

  Oke ik heb dus nu 9 maanden een afstand relatie en de persoon waarmee ik dat heb kan soms best wel uit zjn slof schieten en agressie tonen naar mij ik kan heel jaloers zijn. Maar dus in het begin van de relatie praatte hij met zn ex en dat hij mij wilde dumpen voor haar na lang praten en was het goed een tijd later nam hij een relatie met een ander meisje en ik kwam er snel achter. Uiteindelijk heb ik het weer vergeven en zijn we gewoon oke. Nu is het weer zo hij zegt dat hij een andere relatie nodig heeft voor een of ander plan met zijn vrienden hij belt dag en nacht met haar en ik weet gewoon niet wat ik moet doen?

 • Mijn partner en ik hebben 10 jaar een relatie. De eerste affaire die hij had was al na 6 maanden in onze relatie. (Ieder weekend waren we samen en deden het vaak wel 2x per dag!)
  Ik merkte meteen dat hij zich ineens anders gedroeg en vroeg meerdere malen “wat is er aan de hand?” “Niks kreeg ik dan”. Later kom je er zelf achter dat hij inderdaad een afaire heeft.
  Dit vond ik erg, maar het erg vind ik dat je er nog wel naar vraagt en er gelogen wordt. Ik heb het hem uiteindelijk vergeven. Ik hem uit hem moeten trekken dat de rede zijn onzekerheid in onze relatie was.

  5 jaar later kochten we een huis.
  Kregen we een kind, maar daarnaast verloor ik mijn moeder. Ik zelf ben in rauw en heb maar weinig zin in sex. Ik geef het hem wel maar niet zo vaak als hij zou willen en met dezelfde passie als voorheen.
  In de n8 krijgt hij een bericht binnen. Ondanks ik zijn telefoon nóóit checkte, had ik sterk het gevoel dit bericht moet ik lezen.
  En ja hoor een mail via een sexsite voor een sexdate🤮. Mijn hard klopt zowat uit mijn borstkas. Wat ben ik🤬. Confronteer hem nu op een zeer nare manier.
  Toch ga ik later bij mezelf te raden, probeer ik hem te begrijpen(niet goedkeuren want dat is anders) Mijn gedachten ging zelf over een open relatie dan maar. Alleen daarbij is vereist dat je goede communicatie wat bij hem mist naar mij toe vind ik. En zou ik dat zelf niet willen.

  Ik kwam hier heel moeilijk overheen en d8 gewoon dat bij hem een stukje empathie ontbrak.
  Heel toevallig krijg ik zelf leuk contact met een man, met wie app gesprekken zo diep gingen (dit mis ik in onze relatie). Dat ik zelf een soort van verliefd werd🙈.
  Als snel ging ik zelf eenmalig vreemd. Ik deed het vrij doorzichtig zodat mijn partner wel argwaan moest krijgen. Hij ging compleet door het lint toen hij erachter kwam. Ik d8 so nu weet jij tenminste hoe het voelt!

  Nog steeds zijn we samen😊.
  Hai Corona time is here! O ja en 5 jaar later. Op de deurmat licht een brief voor manlief. Ik maak hem open.. Er zit viagra in w.t.f!
  Confronteer hem wat hij hier mee moet. Zogenaamd is dit voor “een collega”. Mijn gevoel zecht van niet. Ik ga dit uitzoeken. Ik denk als hier iets uit gaat komen. Dat ik er echt een punt achter zet. Hoeveel we ook van elkaar houden. Maar vooral tijdens Corana. Kom op man! Wordt misschien wel vervolgd😉

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend